logo
Naukowcy apelują o humanitarne traktowanie krabów, homarów i innych skorupiaków w kuchni Fot. Pexels / RDNE Stock project
Reklama.

Gotowanie homarów i krabów żywcem było przez wiele lat powszechną metodą ich zabijania w kuchni, mimo głośnych apeli o zakończenie tej brutalnej praktyki. Obecnie skorupiaki nie są objęte przepisami dotyczącymi dobrostanu zwierząt w Unii Europejskiej, jednak sytuacja ta może ulec zmianie.

Skorupiaki zasługują na bardziej etyczne traktowanie w kuchni

Wcześniej sugerowano, że reakcje homarów na gotowanie żywcem były jedynie odruchami, a same zwierzęta nie były w stanie odczuwać bólu, jednak nowe badania rzucają nowe światło na tę kwestię. Naukowcy z Uniwersytetu w Göteborgu w Szwecji wykryli sygnały bólowe przekazywane do mózgu krabów brzegowych, dając silne dowody na to, że skorupiaki są w stanie odczuwać ból.

"Musimy znaleźć mniej bolesne sposoby zabijania skorupiaków, jeśli mamy nadal je jeść. Ponieważ teraz mamy naukowe dowody na to, że zarówno doświadczają, jak i reagują na ból" – powiedziała Lynne Sneddon, współautorka badania.

W najnowszym badaniu, opublikowanym na łamach czasopisma Biology, naukowcy wykazali, że kraby brzegowe (Carcinus maenas) przetwarzają ból w bardziej złożony sposób, co sugeruje, że skorupiaki mogą odczuwać ból podobny do tego, który doświadcza większość kręgowców.

logo
Naukowcy wykazali, że kraby brzegowe przetwarzają ból w bardziej złożony sposób Fot. Pexels / RDNE Stock project

Nowe badania potwierdzają, że kraby reagują na ból w sposób bardziej skomplikowany

W eksperymencie wykorzystano elektrody zamocowane na muszlach krabów, aby mierzyć aktywność ich mózgu w odpowiedzi na bolesne bodźce, takie jak ocet aplikowany na miękkie tkanki oraz mechaniczne dźganie. Wyniki pokazały, że układ nerwowy krabów reagował w różny sposób, w zależności od rodzaju i intensywności bodźca, co sugeruje, że postrzeganie bólu przez te zwierzęta jest bardziej skomplikowane, niż wcześniej sądzono.

"Mogliśmy zobaczyć, że krab ma pewnego rodzaju receptory bólu w tkankach miękkich, ponieważ odnotowaliśmy wzrost aktywności mózgu, gdy zastosowaliśmy potencjalnie bolesną substancję chemiczną, formę octu, do tkanek miękkich kraba" – powiedział doktorant Eleftherios Kasiouras, biorący udział w badaniu.

"To samo stało się, gdy zastosowaliśmy zewnętrzny nacisk na kilka części ciała kraba" – dodał.

logo
Naukowcy wskazują na potrzebę wprowadzenia lepszych zasad dobrostanu zwierząt w przemyśle spożywczym Fot. Pexels / Kindel Media

Naukowcy obalają mit, że skorupiaki reagują na ból jedynie odruchowo

Naukowcy podważają dotychczasowe przekonania, które twierdziły, że skorupiaki reagują na ból wyłącznie odruchowo, wskazując na potrzebę wprowadzenia lepszych zasad dobrostanu zwierząt w przemyśle spożywczym. Autorzy badania sugerują, że z uwagi na fakt, iż kraby i inne skorupiaki, takie jak krewetki i homary, najprawdopodobniej posiadają podobny układ nerwowy, obecne metody ich uśmiercania i przygotowywania, w tym gotowanie żywcem, mogą prowadzić do zbędnego cierpienia.

"Jest rzeczą oczywistą, że wszystkie zwierzęta potrzebują jakiegoś rodzaju systemu bólu, aby poradzić sobie z unikaniem niebezpieczeństwa. Myślę, że nie musimy testować wszystkich gatunków skorupiaków, ponieważ mają one podobną budowę, a zatem podobny układ nerwowy" – powiedział doktorant.

Autorzy badania liczą na to, że te wyniki przyczynią się do wypracowania bardziej humanitarnych praktyk, które zminimalizują ból zwierząt, promując jednocześnie etyczne podejście do konsumpcji.

Źródło: independent.co.uk

Czytaj także: