Pszczoły zapylają 70 proc. roślin uprawnych w Polsce. Według danych Najwyższej Izby Kontroli dla polskiego rolnictwa zarabiają ponad 4 miliardy złotych rocznie. Jeśli ich zabraknie, będziemy skazani na głód.
Reklama.
Reklama.
Od pszczół zależnych jest około 300 tysięcy gatunków roślin, z których wiele to rośliny jadalne: ogórki, ziemniaki, jagody... Zbyt mała populacja pszczół pozbawi nas nie tylko przyjemności jedzenia tych produktów, ale również doprowadzi do niedoborów witamin i mikroskładników. Oto niektóre z produktów, których zabraknie, jeśli nie zadbamy o pszczoły.
Warzywa
Bez pszczół możemy zapomnieć o kalafiorze, marchewce i porze. Nie będzie też ogórków, dyni i kabaczków, które nie zaowocują, więc nie będzie czego zbierać. Niektóre rośliny potrzebują pszczół do wydania nasion, czyli rozmnażania. Chociaż nie jemy ich owoców, a np. bulwy, to i one nie przetrwają bez pszczół.
Warzywa, których nie będzie bez pszczół:
ogórek;
dynia;
kabaczek;
kalafior;
marchew;
kapusta;
por;
brokuł;
pomidory;
papryka;
ziemniaki;
cebula;
buraki.
"Pożegnać musielibyśmy się również z wieloma nasionami, ziołami i przyprawami, takimi jak nasiona słonecznika, gorczyca czy migdały" – informuje na stronie natu.care pszczelarka Agnieszka Dukat-Pokrywa.
Owoce
Jeśli zabraknie pszczół, to już nigdy nie zjemy makaronu z truskawkami, ani naleśników z dżemem jabłkowym. Dla tych produktów trudno wymyślić smaczny zamiennik, a bez pszczół, będziemy do tego zmuszeni.
Owoce, których nie będzie bez pszczół:
jabłka;
gruszki;
truskawki;
pomarańcze;
arbuzy;
poziomki;
jagody;
czereśnie;
kiwi;
agrest;
porzeczki.
Bez pszczół zostaną nam praktycznie tylko banany...
Ciekawostka...
Pszczoły mają w Polsce dwa święta: 20 maja obchodzony jest Światowy Dzień Pszczoły, a 8 sierpnia Wielki Dzień Pszczół – święto lokalnych pszczelarzy.
Kawa
Tak, bez pszczół nie będzie kawy! "Kawowiec jest wprawdzie samopylny, ale potrzebuje zapylaczy, by uzyskać zdrowe plony. Bez tego roślina byłaby podatna na choroby i wydawałaby znacznie mniej nasion" – wyjaśnia ekspertka z natu.care.
Mięso
Pszczoły zapylają większość roślin pastewnych, którymi żywią się zwierzęta gospodarskie. Jeśli zabraknie pszczół, bydło nie będzie miało co jeść, a koszt produkcji mięsa – i tak już bardzo wysoki – wzrośnie. Tak samo z nabiałem...
Jak pomóc pszczołom? Każdy może to zrobić
Największym wrogiem pszczół jest człowiek, który wycina łąki, by stawiać na nich blokowiska. Duże znaczenie dla owadów ma też zanieczyszczenie środowiska i globalne ocieplenie. Kolejnym wrogiem pszczół są toksyczne środki ochrony roślin.
Jeżeli chcemy poprawić los pszczół i zwiększyć ich populację na balkonie możemy zasadzić rośliny miododajne, np. chabry, groszek, wrzosy.
Możemy też przygotować poidełko dla owadów. "Wystarczy, że do podstawki od doniczki wlejesz trochę wody i poukładasz kamienie, tak by częściowo wystawały nad taflę. Z takiego wodopoju będą mogły skorzystać zarówno owady, jak i małe ptaki" – tłumaczy pszczelarka Agnieszka Dukat-Pokrywa.
W ogrodzie można zostawić kawałek terenu, na którym nie będziemy kosić trawy. Można też zasadzić łąkę kwietną i drzewa owoce, np. jabłonie, grusze, śliwy. Dobrym pomysłem jest montaż domku dla owadów i kupowanie miodu w lokalnych pasiekach.
Jestem lingwistką, zoopsychologiem, behawiorystką i trenerką psów. Na łamach portalu naTemat doradzam, jak mądrze wychowywać czworonogi i bronię praw zwierząt. Poruszam też inne tematy, które są dla mnie ważne.