Bez pszczół przeżyjemy najwyżej 4 lata
Bez pszczół przeżyjemy najwyżej 4 lata fot. 123rf.com
Reklama.

Od pszczół zależnych jest około 300 tysięcy gatunków roślin, z których wiele to rośliny jadalne: ogórki, ziemniaki, jagody... Zbyt mała populacja pszczół pozbawi nas nie tylko przyjemności jedzenia tych produktów, ale również doprowadzi do niedoborów witamin i mikroskładników. Oto niektóre z produktów, których zabraknie, jeśli nie zadbamy o pszczoły.

logo
Świat z pszczołami i bez fot. natu.care

Warzywa

Bez pszczół możemy zapomnieć o kalafiorze, marchewce i porze. Nie będzie też ogórków, dyni i kabaczków, które nie zaowocują, więc nie będzie czego zbierać. Niektóre rośliny potrzebują pszczół do wydania nasion, czyli rozmnażania. Chociaż nie jemy ich owoców, a np. bulwy, to i one nie przetrwają bez pszczół.

Warzywa, których nie będzie bez pszczół:

  • ogórek;
  • dynia;
  • kabaczek;
  • kalafior;
  • marchew;
  • kapusta;
  • por;
  • brokuł;
  • pomidory;
  • papryka;
  • ziemniaki;
  • cebula;
  • buraki.
  • "Pożegnać musielibyśmy się również z wieloma nasionami, ziołami i przyprawami, takimi jak nasiona słonecznika, gorczyca czy migdały" – informuje na stronie natu.care pszczelarka Agnieszka Dukat-Pokrywa.

    Owoce

    Jeśli zabraknie pszczół, to już nigdy nie zjemy makaronu z truskawkami, ani naleśników z dżemem jabłkowym. Dla tych produktów trudno wymyślić smaczny zamiennik, a bez pszczół, będziemy do tego zmuszeni.

    Owoce, których nie będzie bez pszczół:

  • jabłka;
  • gruszki;
  • truskawki;
  • pomarańcze;
  • arbuzy;
  • poziomki;
  • jagody;
  • czereśnie;
  • kiwi;
  • agrest;
  • porzeczki.
  • Bez pszczół zostaną nam praktycznie tylko banany...

    Ciekawostka... Pszczoły mają w Polsce dwa święta: 20 maja obchodzony jest Światowy Dzień Pszczoły, a 8 sierpnia Wielki Dzień Pszczół – święto lokalnych pszczelarzy.

    Kawa

    Tak, bez pszczół nie będzie kawy! "Kawowiec jest wprawdzie samopylny, ale potrzebuje zapylaczy, by uzyskać zdrowe plony. Bez tego roślina byłaby podatna na choroby i wydawałaby znacznie mniej nasion" – wyjaśnia ekspertka z natu.care.

    Mięso

    Pszczoły zapylają większość roślin pastewnych, którymi żywią się zwierzęta gospodarskie. Jeśli zabraknie pszczół, bydło nie będzie miało co jeść, a koszt produkcji mięsa – i tak już bardzo wysoki – wzrośnie. Tak samo z nabiałem...

    Jak pomóc pszczołom? Każdy może to zrobić

    Największym wrogiem pszczół jest człowiek, który wycina łąki, by stawiać na nich blokowiska. Duże znaczenie dla owadów ma też zanieczyszczenie środowiska i globalne ocieplenie. Kolejnym wrogiem pszczół są toksyczne środki ochrony roślin.

    Jeżeli chcemy poprawić los pszczół i zwiększyć ich populację na balkonie możemy zasadzić rośliny miododajne, np. chabry, groszek, wrzosy.

    Możemy też przygotować poidełko dla owadów. "Wystarczy, że do podstawki od doniczki wlejesz trochę wody i poukładasz kamienie, tak by częściowo wystawały nad taflę. Z takiego wodopoju będą mogły skorzystać zarówno owady, jak i małe ptaki" – tłumaczy pszczelarka Agnieszka Dukat-Pokrywa.

    W ogrodzie można zostawić kawałek terenu, na którym nie będziemy kosić trawy. Można też zasadzić łąkę kwietną i drzewa owoce, np. jabłonie, grusze, śliwy. Dobrym pomysłem jest montaż domku dla owadów i kupowanie miodu w lokalnych pasiekach.