Foie gras - przysmak, który ma swoją cenę. Czy jest w Polsce legalny?
Foie gras to pasztet ze stłuszczonych wątróbek kaczych lub gęsich, specjalnie przygotowanych poprzez nadmierne karmienie ptaków. Nazwa „foie gras” pochodzi z języka francuskiego i oznacza "tłusta wątroba". Tradycje związane z produkcją foie gras sięgają czasów starożytności, jednak najbardziej znana forma jego wytwarzania pochodzi z Francji, gdzie potrawa ta uznawana jest za delikates. Szczególnie znane z produkcji foie gras są regiony takie jak Périgord i Alsace. W ciągu wieków foie gras stało się symbolem francuskiej kuchni i luksusowego jedzenia. Niestety, aby mogło powstać to wytworne danie, zwierzęta muszą znosić wiele cierpienia.
Czytaj także: Penis kaczora ma kolce, jest długi i zakręcony. Oto cała prawda o jego genitaliach i życiu intymnym
Produkcja foie gras polega na przymusowym karmieniu ptaków kilka razy dziennie, aby uzyskać wątrobę maksymalnie stłuszczoną i powiększoną co najmniej dziesięciokrotnie. Kaczki i gęsi hodowane na foie gras, są trzymane w klatkach i karmione na siłę za pomocą rury, którą wprowadza się do ich przełyku. W ten sposób wtłacza się ptakom wysokoenergetyczną karmę, w efekcie czego ich wątroby stają się tłuste i nienaturalnie duże.
Pięć krajów europejskich w dalszym ciągu prowadzi hodowlę ptaków na foie gras
Tego rodzaju praktyki są sprzeczne z dyrektywą Rady Unii Europejskiej z dnia 20 lipca 1998 roku, dotyczącą ochrony zwierząt hodowlanych, która stwierdza, że "zwierzętom nie należy dostarczać jedzenia lub płynów w sposób (…), który mógłby spowodować niepotrzebne cierpienie lub zranienie". Sytuacja dotycząca produkcji foie gras w Europie i na świecie ewoluuje. Wiele krajów oraz regionów wprowadza zakazy lub ograniczenia związane z jego produkcją z powodu obaw o dobrostan zwierząt.
W ostatnich latach nasiliły się protesty i inicjatywy społeczne przeciwko przymusowemu karmieniu ptaków. Niektóre restauracje oraz producenci zaczynają rezygnować z foie gras, a świadomość konsumentów na temat cierpienia tych zwierząt rośnie. Niestety, wciąż pięć krajów europejskich (Francja, Węgry, Bułgaria, Hiszpania i Belgia) prowadzi hodowlę ptaków na foie gras. Unia Europejska odpowiada za 90% globalnej produkcji foie gras, a pionierem w tej dziedzinie jest Francja.
W Polsce zakazano produkcji foie gras, jednak import jest legalny
W Polsce od 1 stycznia 1999 r. obowiązuje zakaz przymusowego tuczu gęsi i kaczek. Import foie gras wciąż jednak pozostaje legalny, dlatego pasztet ze stłuszczonych wątróbek można spotkać w wielu polskich sklepach i restauracjach. Przymusowy tucz zwierząt jest nielegalny w Australii, Argentynie i Izraelu. W 2014 roku Indie stały się pierwszym krajem na świecie, który nie tylko zakazał produkcji, ale również importu foie gras.
Nasze wybory mają wpływ na poprawę losu zwierząt
Alexis Gauthier, znany i uznawany francuski szef kuchni, będąc świadomym okrucieństwa związanego z produkcją foie gras, stworzył wegańską alternatywę, którą nazwał "faux gras". Serwuje ją w swojej londyńskiej restauracji Gauthier Soho, uhonorowanej gwiazdką Michelin. Roślinną wersję tego dania można również przygotować w domu. Nie jest trudna w przygotowaniu i można ją zrobić z powszechnie dostępnych składników, a w internecie znajdziemy wiele przepisów.
Pamiętajmy, że jako konsumenci mamy znaczący wpływ na zaniechanie produkcji foie gras poprzez nasze codzienne decyzje. Zaniechując kupowania foie gras, wysyłamy jasny sygnał producentom, że nie akceptujemy tej formy hodowli zwierząt, wpływając na popyt na ten produkt. Wybierając roślinne lub etyczne alternatywy, takie jak "faux gras", wspieramy innowacje w branży gastronomicznej i zachęcamy producentów do tworzenia bardziej humanitarnych opcji. Nasze wybory mają znaczenie i każdy z nas może przyczynić się do zmian praktyk w branży spożywczej na bardziej etyczne i humanitarne.
Źródło: otwarteklatki.pl
Czytaj także: https://klubzwierzaki.pl/566222,nie-dla-selfie-z-egzotycznymi-zwierzetami-powod-jest-wazny