Przepis na świąteczny pasztet z soczewicy. Babcia będzie nim zachwycona [WEGE ŚWIĘTA]

Daria Siemion
13 grudnia 2022, 13:35 • 1 minuta czytania
Najlepszy wegetariański pasztet na święta! Tradycyjny, domowy, z nutą słodyczy, zostanie zjedzony w pierwszej kolejności podczas bożonarodzeniowej uczty. Smakuje każdemu: mięsożercom, babciom tradycjonalistkom i dzieciom niejadkom. Oto przepis na świąteczny pasztet z soczewicy.
Świąteczny pasztet z soczewicy fot. 123rf.com
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

To danie przygotujesz w 20 minut + 45 minut pieczenia.

Składniki na jedną keksówkę:

Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkiem. Po zeszkleniu cebuli wyławiamy przyprawy i je wyrzucamy.

2. Mieszamy usmażoną cebulę, ugotowaną soczewicę i kaszę. Dodajemy resztę przypraw i olej. Całość blendujemy. Doprawiamy do smaku.

3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Spód smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą lub orzechami (wersja bezglutenowa). Wlewamy do niej ¾ masy pasztetowej. W całość delikatnie – jedna przy drugiej – wciskamy śliwki. Wierzch zalewamy resztą masy.

4. Pasztet pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Włączamy pieczenie góra-dół. Na koniec, na 2-3 minuty możemy włączyć termoobieg, żeby skórka pasztetu była chrupiąca.

5. Pasztet studzimy i wkładamy do lodówki. Najwcześniej jemy go następnego dnia rano. Danie może być w lodówce przez kilka dni.

Sposób podania:

1. Na ciepło z dowolnym sosem, choć najlepiej sprawdzi się sos musztardowy.

2. Na zimno z dodatkiem świeżego pieczywa.

3. Jako samodzielne danie z chrzanem lub ćwikłą.

4. Pasztet z soczewicy można wykorzystać też jako farsz do pierogów.

Czytaj także: https://natemat.pl/454249,przepis-na-rybe-po-grecku-z-selera