Najlepszy wegetariański pasztet na święta! Tradycyjny, domowy, z nutą słodyczy, zostanie zjedzony w pierwszej kolejności podczas bożonarodzeniowej uczty. Smakuje każdemu: mięsożercom, babciom tradycjonalistkom i dzieciom niejadkom. Oto przepis na świąteczny pasztet z soczewicy.
Reklama.
Reklama.
Dlaczego soczewica? Soczewica sprzyja redukcji cholesterolu, zawiera wiele cennych mikroskładników: żelazo, kwas foliowy, witaminę B12. Sprzyja odchudzaniu i wypełnia żołądek na długo. To doskonały zamiennik mięsa zarówno pod względem właściwości odżywczych, jak i smaku oraz konsystencji.
To danie przygotujesz w 20 minut + 45 minut pieczenia.
Składniki na jedną keksówkę:
2 cebule;
ząbek czosnku:
3 liście laurowe;
3 ziarna ziela angielskiego;
mała łyżeczka majeranku;
szczypta gałki muszkatołowej;
1 goździk;
100 ml oleju słonecznikowego;
2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy (ok. 200-250 g suchej);
1 szklanka kaszy jaglanej (ok. 100 g suchej);
15 suszonych śliwek;
sól i pieprz.
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkiem. Po zeszkleniu cebuli wyławiamy przyprawy i je wyrzucamy.
2. Mieszamy usmażoną cebulę, ugotowaną soczewicę i kaszę. Dodajemy resztę przypraw i olej. Całość blendujemy. Doprawiamy do smaku.
3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Spód smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą lub orzechami (wersja bezglutenowa). Wlewamy do niej ¾ masy pasztetowej. W całość delikatnie – jedna przy drugiej – wciskamy śliwki. Wierzch zalewamy resztą masy.
4. Pasztet pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Włączamy pieczenie góra-dół. Na koniec, na 2-3 minuty możemy włączyć termoobieg, żeby skórka pasztetu była chrupiąca.
5. Pasztet studzimy i wkładamy do lodówki. Najwcześniej jemy go następnego dnia rano. Danie może być w lodówce przez kilka dni.
Sposób podania:
1. Na ciepło z dowolnym sosem, choć najlepiej sprawdzi się sos musztardowy.
2. Na zimno z dodatkiem świeżego pieczywa.
3. Jako samodzielne danie z chrzanem lub ćwikłą.
4. Pasztet z soczewicy można wykorzystać też jako farsz do pierogów.
Jestem lingwistką, zoopsychologiem, behawiorystką i trenerką psów. Na łamach portalu naTemat doradzam, jak mądrze wychowywać czworonogi i bronię praw zwierząt. Poruszam też inne tematy, które są dla mnie ważne.