Świąteczny pasztet z soczewicy
Świąteczny pasztet z soczewicy fot. 123rf.com
Reklama.
Dlaczego soczewica? Soczewica sprzyja redukcji cholesterolu, zawiera wiele cennych mikroskładników: żelazo, kwas foliowy, witaminę B12. Sprzyja odchudzaniu i wypełnia żołądek na długo. To doskonały zamiennik mięsa zarówno pod względem właściwości odżywczych, jak i smaku oraz konsystencji.

To danie przygotujesz w 20 minut + 45 minut pieczenia.

Składniki na jedną keksówkę:

  • 2 cebule;
  • ząbek czosnku:
  • 3 liście laurowe;
  • 3 ziarna ziela angielskiego;
  • mała łyżeczka majeranku;
  • szczypta gałki muszkatołowej;
  • 1 goździk;
  • 100 ml oleju słonecznikowego;
  • 2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy (ok. 200-250 g suchej);
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (ok. 100 g suchej);
  • 15 suszonych śliwek;
  • sól i pieprz.
  • Przygotowanie:

    1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkiem. Po zeszkleniu cebuli wyławiamy przyprawy i je wyrzucamy.

    2. Mieszamy usmażoną cebulę, ugotowaną soczewicę i kaszę. Dodajemy resztę przypraw i olej. Całość blendujemy. Doprawiamy do smaku.

    3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Spód smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą lub orzechami (wersja bezglutenowa). Wlewamy do niej ¾ masy pasztetowej. W całość delikatnie – jedna przy drugiej – wciskamy śliwki. Wierzch zalewamy resztą masy.

    4. Pasztet pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Włączamy pieczenie góra-dół. Na koniec, na 2-3 minuty możemy włączyć termoobieg, żeby skórka pasztetu była chrupiąca.

    5. Pasztet studzimy i wkładamy do lodówki. Najwcześniej jemy go następnego dnia rano. Danie może być w lodówce przez kilka dni.

    Sposób podania:

    1. Na ciepło z dowolnym sosem, choć najlepiej sprawdzi się sos musztardowy.

    2. Na zimno z dodatkiem świeżego pieczywa.

    3. Jako samodzielne danie z chrzanem lub ćwikłą.

    4. Pasztet z soczewicy można wykorzystać też jako farsz do pierogów.