
To danie przygotujesz w 20 minut + 45 minut pieczenia.
Składniki na jedną keksówkę:
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkiem. Po zeszkleniu cebuli wyławiamy przyprawy i je wyrzucamy.
2. Mieszamy usmażoną cebulę, ugotowaną soczewicę i kaszę. Dodajemy resztę przypraw i olej. Całość blendujemy. Doprawiamy do smaku.
3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Spód smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą lub orzechami (wersja bezglutenowa). Wlewamy do niej ¾ masy pasztetowej. W całość delikatnie – jedna przy drugiej – wciskamy śliwki. Wierzch zalewamy resztą masy.
4. Pasztet pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Włączamy pieczenie góra-dół. Na koniec, na 2-3 minuty możemy włączyć termoobieg, żeby skórka pasztetu była chrupiąca.
5. Pasztet studzimy i wkładamy do lodówki. Najwcześniej jemy go następnego dnia rano. Danie może być w lodówce przez kilka dni.
Sposób podania:
1. Na ciepło z dowolnym sosem, choć najlepiej sprawdzi się sos musztardowy.
2. Na zimno z dodatkiem świeżego pieczywa.
3. Jako samodzielne danie z chrzanem lub ćwikłą.
4. Pasztet z soczewicy można wykorzystać też jako farsz do pierogów.