9 warzyw smacznych i zdrowych dla psa
9 warzyw smacznych i zdrowych dla psa fot. 123rf.com
REKLAMA

1. Jarmuż

logo
Jarmuż fot. Char Beck / Unsplash

Jarmuż, podobnie jak dla ludzi, jest dla psów bardzo zdrowy. To zielone warzywo zawiera duże ilości witaminy K, witaminę A oraz cenne dla układu krwionośnego żelazo. Jarmuż wspiera prawidłowy wzrost kości, poprawia widzenie i zwiększa odporność. Jest szczególnie polecany dla suczek w ciąży. Najłatwiej podawać psu zblendowany jarmuż z dodatkiem mokrej lub suchej karmy.

2. Szpinak

logo
Szpinak fot. Gil Ndjouwou / Unsplash

Szpinak zawiera duże ilości działającego korzystnie na serce potasu, zapobiegającego skurczom magnezu oraz ważnych dla lśniącej i zdrowej sierści witamin z grupy B. Ponadto w szpinaku znajduje się wiele karotenoidów, witaminy C, witaminy K, kwasu foliowego oraz żelaza. Szpinak można podawać psu w formie zblendowanej papki albo formie zamrożonych bryłek.

3. Marchew

logo
Marchew fot. David Holifield / Unsplash

Marchew zawiera zdrową dla oczu witaminę A, ważną dla pięknej sierści biotynę oraz witaminę K, potas i witaminę B6. Można podawać ją psu surową, ugotowaną (po ostygnięciu) albo w formie zamrożonych gryzaków, które szczególnie dobrze sprawdzają się latem. Marchewkę można też zblendować i dodać psu do mięsa lub mokrej karmy. Ważne: marchewkę przed podaniem psu należy dokładnie umyć.

4. Fasolka szparagowa

logo
Fasolka szparagowa fot. Meghan Schiereck / Unsplash

Fasolka szparagowa zawiera wiele cennych witamin i minerałów, takich jak błonnik, wapń, żelazo oraz witaminy A, K, C i B6. To warzywo ma niewiele kalorii i wzmaga uczucie sytości, dlatego doskonale nadaje się dla zwierząt na diecie. Nie wolno jednak dawać psu dużych ilości fasolki, gdyż warzywo to może powodować gazy i wzdęcia. Fasolkę należy udawać psu po ugotowaniu. Najlepiej gotować ją na parze - wtedy jest najzdrowsza.

5. Brokuł

logo
Brokuł fot. Tyrrell Fitness And Nutrition / Unsplash

Brokuły zawierają wiele witamin, w tym witaminę K, C i potas, które wspierają pracę układu krwionośnego, zwiększają gęstość kości i zapobiegają złamaniom. Można podawać je psu w małych kawałkach po ugotowaniu, jednak nie należy podawać ich zbyt dużo, ponieważ pies po zjedzeniu brokułów, może mieć wzdęcia. Maksymalna dawka to jeden duży brokuł na dużego psa, ale i tu wskazana jest obserwacja pupila.

6. Burak

logo
Burak fot. Nick Collins / Unsplash

Buraki są jednym z najzdrowszych warzyw zarówno dla psów, jak i ludzi. Zawierają duże ilości witaminy C, błonnika, kwasu foliowego i potasu. Wspierają pracę układu trawiennego, odpornościowego i mają działanie antykancerogenne. Dawaj swojemu psu regularnie buraka, a będzie się cieszył zdrową skórą i lśniącą sierścią. Możesz podawać go w niewielkich kawałkach po ugotowaniu, a także surowego.

7. Ogórek

logo
Ogórek fot. Harshal S. Hirve / Unsplash

Ogórki zawierają substancje opóźniające starzenie oraz przeciwzapalne. Są wskazane dla psów w trakcie rekonwalescencji. W lecie można zamrozić je i podawać psu w formie lodów. Zimą dobrze sprawdzają się po prostu pokrojone na niewielkie kawałki. Przed podaniem psu trzeba obrać je ze skórki i umyć, ale nie trzeba ich gotować. Co ważne, psom nie można podawać ogórków kiszonych, ponieważ zawierają przyprawy.

8. Batat

logo
Batat fot. Louis Hansel / Unsplash

Bataty są bardzo zdrowym warzywem dla psów, ponieważ zawierają duże ilości błonnika. Tym samym wspierają pracę układu pokarmowego i pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Słodkie ziemniaki są bogate w witaminę C i mangan, a także liczne przeciwutleniacze. Można podawać je psu po ugotowaniu w formie puree albo pokrojone na niewielkie kawałki.

9. Dynia

logo
Dynia fot. Olivia Spink / Unsplash

Dynia to warzywo zawierające witaminy A, C i B6, które działają korzystnie na układ odpornościowy, wzrok i funkcje poznawcze. Dynię wolno podawać psu po ugotowaniu lub pieczeniu, jednak bez dodatku przypraw i najlepiej - bez dodatku tłuszczu. Ugotowaną dynię można zetrzeć na tarce lub zblendować i zmieszać psu z ulubioną karmą.