
Reklama.
W Polsce rocznie produkuje się blisko 10 mld jaj i każde z nich posiada charakterystyczny numer. Oznakowanie to wytyczone zostało przez rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na jajkach znajdują się cyfry oznaczające m.in. sposób chowu, kraj pochodzenia, kod województwa, kod powiatu, kod zakresu działalności i numer danej fermy.
Jak zapewnia Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie takie oznakowanie może posłużyć w przypadku m.in. zakażenia jaj salmonellą. W ten sposób odpowiedni producent zostanie szybko poinformowany o zagrożeniu i będzie mógł natychmiastowo pozbyć się zainfekowanych produktów.
Najważniejszym numerem z punktu widzenia konsumenta może być ten informujący o sposobie chowu kur – to liczba na początku kodu. Cyfra "0" oznacza jaja z chowu ekologicznego, "1" z wolnego wybiegu, "2" z chowu ściółkowego, "3" z chowu klatkowego. Każdy z chowów jest kontrolowany i objęty nadzorem weterynaryjnym.
Jeżeli chodzi o jajka ekologiczne, na rynku coraz częściej wystawiane są tzw. fałszywe "zerówki", które nie posiadają ani certyfikaty, ani pieczątek. Wszystko przez wzrost popytu na ekoprodukty.
Z informacji SGGW wynika, że nie ma różnicy w składzie jaj wynikającej z zastosowania konkretnego systemu chowu. Jedynie pasza może mieć w tym jakiekolwiek znaczenie.
źródło: SGGW